Побудова АСКОЕ ОРЕ

Питання щодо необхідності створення на Оптовому ринку повномасштабної автоматичної системи комерційного обліку електроенергії (АСКОЕ) було порушено на стадії започаткування ОРЕ. Але з об'єктивних причин, незалежних від Ради ОРЕ та учасників ринку, у першу чергу фінансових, цей напрям роботи дещо загальмував. Однак згодом Радою ОРЕ за підтримки НКРЕ робота була активізована. За ініціативою та активною участю ДП "Енергоринок" робочими групами з числа представників усіх учасників ринку були розроблені, а Радою ОРЕ погоджені основні нормативні та технічні документи щодо побудови АСКОЕ ОРЕ.

Створені та впроваджені складові частини АСКОЕ Головного оператора комерційного обліку електроенергії - Уніфікований протокол передачі даних вимірювань (УППДВ), Підсистема збору, зберігання та первинної обробки даних комерційного обліку електроенергії та автоматизована інформаційна система "Використання даних, отриманих від АСКОЕ суб'єктів ОРЕ" (АІС ВДКО). Це дозволило організувати в тестовому режимі надання безпосередньо від суб'єктів ОРЕ до ДП "Енергоринок" даних комерційного обліку, створити підгрунтя для подальшої роботи у напрямі побудови АСКОЕ ОРЕ та надалі розпочати розрахунки платежів за даними АСКОЕ суб'єктів ринку.

Результатом активної роботи є введення у 2010-2011 рр. в промислову експлуатацію АСКОЕ переважної більшості суб'єктів ОРЕ, а також автоматизованої системи обліку електричної енергії (АСОЕ) об'єктів ОЕС України на всіх підстанціях НЕК "Укренерго".