Заснування ОРЕ

З метою завершення структурної перебудови електроенергетики та підвищення ефективності роботи галузі в ринкових умовах у лютому 1996 р. Кабінет Міністрів України видав постанову про забезпечення роботи оптового ринку електричної енергії України і Оптовий ринок електричної енергії України запрацював в експерементальному режимі.

Значний досвід залучених до цих заходів фахівців-енергетиків та перші практичні результати експерементальної роботи ринку допомогли Тимчасовій Раді ринку прийняти виважені рішення щодо особливостей роботи енергокомпаній в умовах функціонування ринку електроенергії та, зокрема, прийняти саму модель ОРЕ. За результатами вивчення передового світового досвіду спеціалісти електроенергетичної галузі обрали модель "Єдиного покупця", яка на той час позитивно зарекомендувала себе в Англії, Уельсі і Аргентині (структура енергетичних потужностей цих країн подібна до української).

Після завершення кропіткої роботи над проектом установчого договору між учасниками оптового ринку Тимчасова Рада ринку скликала Загальні збори виробників та постачальників електроенергії.

15 листопада 1996 р. в приміщенні Національного диспетчерського центру України (в подальшому - ДП "НЕК "Укренерго") відбулися перші Загальні збори виробників, постачальників електроенергії за регульованим тарифом, постачальників електроенергії за нерегульованим тарифом та оптового постачальника. На цих зборах фактично і відбулося заснування ОРЕ - єдиного в межах держави договірного об'єднання суб'єктів підприємницької діяльності, що працюють на підставі відповідних ліцензій НКРЕ з виробництва, передачі та постачання електроенергії. Того ж дня 55 ліцензіатів НКРЕ стали першими членами ОРЕ та підписали Договір між членами ОРЕ (ДЧОРЕ) - багатосторонню угоду, яка регулює відносини на ОРЕ та визначає основні економічні, фінансові засади та механізми його функціонування. На Зборах був обраний склад Ради ОРЕ.

Таким чином, в Україні були створені передумови для лібералізації та розвитку конкуренції в сфері електроенергетики. Конкурентний сектор ринку виробників електроенергії утворили ГК ТЕС, у яких тарифи на продаж електроенергії в ринок формується на основі погодинних цінових заявок. Конкурентний ринок постачальників утворили учасники, які постачають електроенергію споживачам на закріпленій території за регульованим тарифом або на всій території України за договірними цінами (нерегульованим тарифом). Монопольним видом діяльності була визнана передача електроенергії магістральними та міждержавними мережами, а також передача електроенергії місцевими (локальними) мережами, які належать постачальникам електроенергії за регульованим тарифом. Споживачі, крім населення, отримали право обирати свого постачальника електроенергії - за нерегульованим або за регульованим тарифом.

Економічна суть обраної моделі функціонування ОРЕ полягала в розділенні процесів виробництва, передачі та постачання електроенергії на окремі види діяльності та створенні конкурентного середовища в енергетичному секторі.

Головна мета запровадження ОРЕ:

  • упорядкування оптової торгівлі електроенергією;
  • збереження єдиної енергетичної системи України;
  • створення умов цивілізованої конкуренції між виробниками та між постачальниками електроенергії;
  • запровадження ринкових відносин в операціях купівлі-продажу електроенергії;
  • формування цін на електроенергію за ринковими принципами;
  • утворення прозорої системи розрахунків за електроенергію;
  • забезпечення права самостіного вибору споживачем постачальника електроенергії;
  • утворення бази для ефективного фінансового менеджменту в енергетичних компаніях з метою залучення стратегічних інвесторів;
  • забезпечення фінансової стабільності електроенергетичної галузі держави.