Створення системи забезпечення функціонування ОРЕ

Для забезпечення технологічних процесів, пов'язаних з купівлею-продажем електроенергії на ОРЕ було необхідно впровадити відповідне інформаційне забезпечення та організувати оперативний інформаційний обмін між суб'єктами ОРЕ. Це досить складне технічне завдання у стислі строки було вирішене ДП "Енергоринок", яке відповідно до ДЧОРЕ відповідає за підтримку Системи забезпечення функціонування ОРЕ. Протягом 2000-2001 рр. силами спеціалістів підприємства була побудована високотехнологічна інформаційна мережа. До її складу увійшло високошвидкісне комунікаційне обладнання, файлові сервери, сервери баз даних та сервери додатків, а також засоби для їх гарячого резервування. Це дозволило розробити та впровадити прикладні програмні комплекси Розпорядника коштів ОРЕ та Розпорядника системи розрахунків, організувати сталий та надійний оперативний інформаційний обмін із суб'єктами ринку. Завдяки вжитим заходам ДП "Енергоринок" розпочало належним чином виконувати поставлені перед ним завдання щодо економічної диспетчеризації, а також обліку та розподілу коштів в ОРЕ

Впродовж наступних років, виходячи з постійно зростаючих обсягів технологічної інформації, ускладнення алгоритмів її обробки та виникнення нових завдань щодо розвитку інформаційного забезпечення ОРЕ, здійснювалась модернізація та вдосконалення інформаційних систем та програмних комплексів, вживалися необхідні заходи з підвищення інформаційної безпеки та рівня захисту технологічних даних ОРЕ.

Одним з пріоритетних завдань в цей період було створення АСКОЕ Головного оператора системи комерційного обліку та АСКОЕ ОРЕ в цілому.