Перші кроки та основні етапи функціонування ОРЕ

На початковому етапі забезпечення функціонування ОРЕ здійснювалося оптовим постачальником електроенергії - Спеціалізованим відокремленим підрозділом "Енергоринок" (СВП "Енергоринок") ДП "НЕК "Укренерго", утвореним як перший крок на шляху створення Державного підприємства "Енергоринок", що мало відповідати Указу Президента України та умовам ДЧОРЕ.

До червня 2000 р. функціонування ОРЕ здійснювалося фактично в експерементальному режимі. До того часу активно розроблялися та впроваджувалися нормативні документи, необхідні для належного функуціонування Оптового ринку, вживалися заходи з налагодження інформаційного забезпечення та організації оперативного інформаційного обміну між суб'єктами ОРЕ.

Двосторонні договори купівлі-продажу електроенергії були укладені лише з частиною учасників ринку. Основна об'єктивна причина цього - не в повній мірі розроблена нормативна база функціонування ринку. У разі відсутності таких договорів, взаємовідносини сторін регулювалися тільки ДЧОРЕ. Згодом, поступово набуваючи досвіду, на ОРЕ відповідно до діючого законодавства запроваджуються двосторонні договори купівлі-продажу електроенергії з наявністю в них обов'язкових істотних умов взаємодії сторін.

У травні 2000 р. постановою Уряду України було утворено Державне підприємство "Енергоринок". Цією ж постановою було визначено, що розрахунки за електроенергію здійснюються виключно у грошовій формі. За ініціативою Уряду у червні того ж року були внесені зміни до Закону України "Про електроенергетику", яким законодавчо закріплювалися основні положення Договору між членами ОРЕ, в тому числі і Правила ОРЕ. Законодавчо визначені та закріплені такі поняття як "оптовий постачальник електроенергії", "розподільчий рахунок", "алгоритм оптового ринку електричної енергії України", та встановлювався спеціальний режим розрахунків за спожиту електроенергію. З набуттям чинності цього Закону стає обов'язковим укладення учасниками ОРЕ договорів купівлі-продажу електроенергії з оптовим постачальником, а також відкриття постачальниками за регульованим тарифом та оптовим постачальником електроенергії в уповноваженому банку розподільчих рахунків (згодом - поточні рахунки із спеціальним режимом використання).

З червня 2000 р. відбувся перехід на купівлю енергопостачальними компаніями електроенергії з ОРЕ за погодинними оптовими цінами. Тобто за Првилами ОРЕ здійснювався вже не тільки розподіл навантаження між генеруючими джерелами, а й формування цін на електроенергію для енергогенеруючих та енергопостачальних компаній. У такий спосіб був забезпечений баланс платежів між виробниками та постачальниками електроенергії.

У липні 2000 р. Уряд України затвердив порядок про визначення уповноваженого банку, порядок та терміни відкриття розподільчих рахунків, порядок про проведення розрахунків за електроенергію. Завдяки цим заходам були фактично ліквідовані прямі договори, бартерні схеми та інші негрошові форми розрахунків, що, в основному, здійснювалися поза Оптовим ринком між постачальниками (обленерго, незалежні постачальники) та споживачами. Надходження коштів на поточний рахунок із спеціальним режимом використання оптового постачальника електроенергії суттєво збільшилися.

У 2002 р. на ОРЕ впроваджуються розрахунки платежів за електроенергію, куповану у ГК ТЕС, відповідно до Правил ОРЕ в повному обсязі.

Позитивні результати функціонування ОРЕ та обгрунтована доцільність подальшого поступового реформування енергетичного ринку України дали підстави Уряду України у листопаді 2002 р. схвалити Концепцію функціонування та розвитку оптового ринку електричної енергії України. Концепцією визначений поетапний перехід від діючої моделі ринку "Єдиного покупця" до ринку двосторонніх договорів та балансуючого ринку.

Вдосконалюється і механізм розрахунків на ОРЕ - з 2005 р. згідно зі змінами, внесеними до Закону України "Про електроенергетику", виробникам у кожному розрахунковому періоді забезпечується оплата вартості електроенергії, закупленої у цьому періоді оптовим постачальником електроенергії, у рівному відсотку кожному Виробнику (за винятком ВЕС) та підприємству, яке здійснює централізоване диспетчерське управління ОЕС України і передачу електроенергії.

З метою вирішення наболілої проблеми взаємної заборгованості підприємств ПЕК у 2005 р. Верховною Радою України приймається Закон України "Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу". У складі ДП "Енергоринок" було утворено Розрахунковий центр та проводилася процедура погашення заборгованості.

У 2005 р. Кабінетом Міністрів України ухвалюється Комплексний план заходів із забезпечення фінансової стабілізації підприємств ПЕК, а у 2007 р. - План заходів щодо реалізації положень Концепції функціонування та розвитку ОРЕ та План заходів з реформування та розвитку енергетичного сектору.

Рівень розрахунків на ОРЕ набув тенеденції до стабільного росту і на даний час досяг показників світового рівня.