Створення та вдосконалення нормативної та договірної бази

Створенню та вдосконаленню нормативної бази функціонування ОРЕ, як складової Системи Оптового ринку, надавалася особлива увага з боку органів державного управління та регулювання в електроенергетиці. У цій роботі взяли участь всі учасники ОРЕ, діяльність яких у цьому напрямі координувала Рада ОРЕ. Робота проводилася по всіх складових нормативної бази ОРЕ - ДЧОРЕ та договірної бази купівлі-продажу, порядку розрахунків, автоматизованиї системи комерційного обліку електроенергії ОРЕ (АСКОЕ ОРЕ), порядку обміну технологічними даними тощо.

Перші договори купівлі-продажу електроенергії укладалися на підставі вимог ДЧОРЕ. Однак вони не в повній мірі визначали такі аспекти, як відповідальність сторін, особливі умови. Згодом договірна база розширювалася, що дозволило чітко визначити права, обов'язки та відповідальність сторін.

Перші договори з виробниками електроенергії були розроблені та укладені ще в 1997-1999 роках. Враховуючи зміни, що відбувалися у законодавстві України і відповідно у нормативних документах ОРЕ, умови договорів постійно опрацьовувалися протягом 2001-2011 років. В діючих нині договорах з виробниками чітко визначені умови щодо надання/отримання достовірної інформації про обсяг виробництва, відпуску електроенергії в мережу, здійснення комерційних розрахунків на ОРЕ, а також щодо додержання виробниками заданого графіку навантаження та виконання диспетчерських команд.

Одночасно здійснювалося і системне вдосконалення договірних відносин з постачальниками електроенергії за регульованим тарифом (ПРТ). У 1997-1998 рр. були розроблені та укладені перші договори купівлі електроенергії між оптовим постачальником електроенергії та ПРТ. Наприкінці 1999 р. договори були удосконалені - в нових договорах були передбачені такі обов'язкові умови наявність схем балансового розмежування електромереж, перелік точок комерційного обліку електроенергії, порядок обміну даними, гарантії розрахунків за куплену енергію, включаючи фінансову та майнову відповідальність. Крім цього, були передбачені штрафні санкції за перевищення замовлених обсягів споживання електроенергії, встановлений механізм нарахування штрафних санкцій за несвоєчасну оплату купованої енергії. У 2001 р. НКРЕ затвердила типову форму договору з ПРТ, якою було, зокрема, передбачено підвищення відповідальності постачальника за здійснення повної і своєчасної оплати за куповану електроенергію, забезпечення подекадної та поетапної оплати. Згодом, у 2006 р., з метою посилення платіжної дисципліни типова форма договору була вдосконалена - передбачено обов'язкову стовідсоткову оплату за електроенергію, застосування штрафних санкцій за відхилення фактичних обсягів електроенергії від заявлених та можливість коригування постачальником заявлених обсягів електроенергії.

Одночасно вдосконалювалися договірні відносини з постачальниками електроенергії за нерегульованим тарифом (ПНТ). У червні 2004 р. НКРЕ затвердила примірну форму договору між оптовим постачальником електроенергії та ПНТ. Протягом наступних років до договору з ПНТ вносилися зміни, що стосувалися коригування заявлених обсягів купівлі електроенергії та відповідальності ПНТ за перевищення заявлених обсягів.

Після прийняття у квітні 2009 р. Верховною Радою України змін до Закону України "Про електроенергетику" щодо розвитку "зеленої" енергетики, ДП "Енергоринок" розробило договір купівлі електроенергії, виробленої з альтернативних джерел енергії, який був затверджений НКРЕ.