Державні органи регулювання, управління та контролю

Державними органами, які здійснюють функції регулювання та управління в електроенергетиці України, а також функцію контролю за дотриманням законодавства про захист економічної конкуренції, у тому числі на ОРЕ, є НКРЕ, Міністерство енергетики та вугільної промисловості України і Антимонопольний комітет України.


Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг

З метою забезпечення ефективності функціонування електроенергетики та створення ринку електроенергії України Указом Президента України була утворена Національна комісія з питань регулювання електроенергетики України (НКРЕ). Цим же Указом був призначений її Голова, а у грудні того ж року затверджений і персональний склад Комісії.

З 1 квітня 1995 р. НКРЕ здійснює функції щодо формування цінової політики встановлення тарифів на електроенергію.

Згодом комісія була перейменована на Національну комісію регулювання електроенергетики України. ЇЇ повноваження були розширені.

У листопаді 2011 р. Указом Президента України була утворена Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики (НКРЕ)[*] [*]. Цим же Указом затверджене Положення про Національну комісію.

27 серпня 2014 р. Указами Президента України були ліквідовані Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг. Одночасно була утворена Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), призначений Голова та члени цієї Комісії.

Положення про НКРЕКП затверджене Указом Президента України № 715/2014 від 10 вересня 2014 року.


Міністерство енергетики та вугільної промисловості України

Головним органом у системі центральних органів виконавчої влади у формуванні та забезпеченні реалізації державної політики в електроенергетичному секторі ПЕК є Міністерство енергетики та вугільної промисловості України (Міненерговугілля).

Постановою Кабінету Міністрів України від 05.06.1993№423 на базі колишнього Міністерства енергетики та електрифікації УРСР було створено Міністерство енергетики та електрифікації України.

За часів незалежності України міністерство декілька разів зазнавало реорганізації. Остання така реорганізація відбулася у 2010 році[*] [*].

Представник Міненерговугілля є Неголосуючим директором Ради ОРЕ.


Антимонопольний комітет України

Діяльність Комітету як колегіального органу розпочалася після прийняття Верховною Радою України у листопаді 1993 р. Закону України "Про Антимонопольний комітет України".

Антимонопольний комітет України є державним колегіальним органом із спеціальним статусом, метою якого є забезпечення державного захисту конкуренції у підприємницькій діяльності. Основним завданням Антимонопольного комітету України є участь у формуванні та реалізації конкурентної політики України.

Комітет є державним органом, підпорядкованим Президенту України і підзвітним Верховній Раді України.

Представник Антимонопольного комітету є Неголосуючим директором Ради ОРЕ.