Загальні збори членів ОРЕ 2008



Доповідь

Звіт про роботу ДП "Енергоринок" (звітний період: з лютого 2007р. по травень 2008р.)

Шановні члени Оптового ринку, колеги та запрошені!

Відповідно до повноважень, покладених на ДП "Енергоринок", доповідаю учасникам Загальних зборів про діяльність підприємства у 2007 році та І кварталі 2008 року.

У звітному періоді ДП "Енергоринок" було забезпечено виконання всіх функцій, покладених на підприємство Договором між членами Оптового ринку електричної енергії України.

По-перше, це щоденне складання графіків навантаження ОЕС України та визначення погодинних цін в конкурентному секторі виробництва.

По-друге, щоденне складання погодинного балансу електроенергії в ОЕС України та проведення розрахунків платежів за куплену-продану на ОРЕ електричну енергію.

По-третє, проведення розподілу коштів між виробниками та ДП "НЕК "Укренерго" відповідно до алгоритму, встановленому НКРЕ.

Розроблені та запропоновані суб'єктам ОРЕ на нарадах за участю розробників АСКОЕ етапи перехідного періоду щодо використання даних АСКОЕ.

Виконана систематизація існуючої нормативної бази з питань регламентації побудови та функціонування АСКОЕ на ринках електричної енергії України та створена ієрархічна структура нормативної бази.

Визначені питання, які потребують першочергового доопрацювання у діючих нормативних документах, а також обґрунтовані пропозиції щодо розробки основних нормативних актів за напрямами:

  • метрологічне забезпечення АСКОЕ,
  • додатки до ДЧОРЕ.

Здійснюється постійне вдосконалення нормативних документів ОРЕ через активну участь представників ДП "Енергоринок" у роботі всіх робочих груп Ради ОРЕ.

ДП "Енергоринок" як підприємство, що виконує функції Секретаріату ОРЕ, вирішувало всі організаційні питання щодо проведення засідань Ради ОРЕ, її робочих груп та Загальних Зборів членів Оптового ринку.

Підприємством здійснюється постійне вдосконалення технічного та математичного забезпечення Розпорядника системи розрахунків, Розпорядника коштів та Головного оператора АСКОЕ ОРЕ, а також підвищується рівень захисту фінансових операцій.

У звітному періоді (з 1 січня 2007 року по 1 квітня 2008 року) ДП "Енергоринок" як оптовий постачальник електроенергії закупив у виробників 223 млрд.кВт.год електроенергії на загальну суму 41 млрд.грн (без ПДВ) та за цей же період продав постачальникам майже 218 млрд.кВт.год електроенергії на загальну суму 46 млрд.грн. (без ПДВ).

Середня ціна закупки електроенергії у виробників у 2007 році становила 165,7 грн/МВт.год, а у І кварталі 2008 року - 189,8 грн/МВт.год.

Збільшення ціни закупки електроенергії відбулося по всіх виробниках електричної енергії.

Середня ціна продажу електроенергії постачальникам у 2007 році становила 197,6 грн/МВт.год, а у І кварталі 2008 року - 219,2 грн/МВт.год.

Я хочу привітати всіх присутніх тут, адже з вашою допомогою, вперше за існування Оптового ринку електричної енергії ДП "Енергоринок" в 2007 році та І кварталі 2008 року розрахувалося за поточну електроенергію з виробниками та НЕК "Укренерго" у повному обсязі. Необхідно відмітити, що 100-відсотковий рівень розрахунків за поточну електроенергію забезпечується ДП "Енергоринок" вже протягом останніх 19 місяців (з жовтня 2006 року).

Крім цього, ДП "Енергоринок" згідно з розрахунком сплатило до спеціального фонду держбюджету у вигляді цільової надбавки до тарифу на електричну та теплову енергію кошти у сумі:

  • 2 млрд. 750 млн.грн. за 2007 рік;
  • 669 млн.грн. за І квартал 2008 року.

Однак, рівень розрахунків за електроенергію, що закуплена у ДП "Енергоринок" постачальниками у 2007 році згідно з умовами договорів, склав - 98,7% від вартості товарної продукції. Це на 2,6% більше аналогічного показника 2006 року. За І квартал 2008 року рівень розрахунків склав - 98,3%,, що на 2,5% більше аналогічного періоду 2007 року.

У 2007 році 21 постачальник за регульованим тарифом з 35 працюючих в ОРЕ повністю розрахувались за електроенергію, куплену у ДП "Енергоринок", а у І кварталі 2008 року відповідно 27 із 35.

Всі постачальники за нерегульованим тарифом розрахувались повністю.

Крім цього, слід відмітити, що вперше за історію існування ОРЕ, усі 35 енергопостачальні компанії повністю розрахувались за електроенергію поточного періоду, а саме - за березень-квітень 2008 року.

Разом з цим, недоплата постачальниками за регульованим тарифом склала майже 525 млн.грн. у 2007 році, та 214 млн.грн. - у І кварталі 2008 року.

Основними боржниками залишаються ДП "Укренерговугілля", ВАТ "Донецькобленерго", ТОВ "Луганське енергетичне об'єднання".

Недоплата цими 3-ма компаніями склала майже 79% (430,7 млн.грн.) від загальної суми недоотриманих у 2007 році коштів та 42% (90,25 млн.грн.) - у І кварталі 2008 року.

У звітному періоді підприємство приймало участь у вирішенні наступних проблем, пов'язаних із:

  • накопиченням вугілля на складах ТЕС виробників, які працюють за ціновими заявками, в обсягах, достатніх для проходження осінньо-зимового максимуму 2007-2008 років;
  • забезпеченням наявності конкуренції на оптовому ринку в конкурентному секторі виробництва електроенергії;
  • забезпеченням 100% розрахунків з виробниками електроенергії та ДП "НЕК "Укренерго" та їх рівномірності протягом розрахункового місяця;
  • виконанням плану впровадження АСКОЕ Головного оператора та суб'єктів ОРЕ;
  • необхідністю ліквідації заборгованості постачальників електроенергії перед ДП "Енергоринок" та ДП "Енергоринок" перед виробниками електроенергії та ДП "НЕК "Укренерго";
  • впровадженням Концепції функціонування та розвитку оптового ринку електричної енергії України.

Так, ДП "Енергоринок" спільно з Мінпаливенерго, НКРЕ та Радою ОРЕ були підготовлені та, починаючи з 30 червня 2007 року, внесені зміни до Правил ОРЕ щодо забезпечення незнижуваних запасів вугілля на складах електростанцій виробників, які працюють за ціновими заявками.

Починаючи з 29 липня 2007 року, внесені зміни до Правил ОРЕ щодо пріоритетної роботи енергоблоків на природному газі для забезпечення економії вугілля на складах теплових електростанцій.

Вважаю, що зазначені зміни до Правил забезпечили надійну і сталу роботу ОЕС України та електростанцій і безперервне електропостачання споживачів.

З метою часткового вирішення проблеми конкуренції на ОРЕ в секторі виробництва ДП "Енергоринок" протягом всього звітного періоду напрацьовано комплекс змін до Правил ОРЕ, який направлений на усунення недоліків діючих механізмів формування цінових заявок, контролю їх обґрунтованості, ціноутворення та нарахування платежів виробникам, які працюють за ціновими заявками.

Вважаю, що затвердження найближчим часом Радою ОРЕ та погодження НКРЕ зазначеного комплексу змін до Правил ОРЕ значно покращать конкурентні умови роботи виробників, які працюють за ціновими заявками, та забезпечать ринкові принципи ціноутворення на ОРЕ.

Наступним етапом удосконалення конкуренції на ОРЕ в секторі виробництва у 2008 році передбачається впровадження механізму включення в роботу та навантаження обладнання виробників, які не працюють за ціновими заявками, а також опрацювання питання щодо впровадження другої торгової сесії на ОРЕ "сьогодні на завтра".

З метою забезпечення повних та рівномірних протягом розрахункового місяця платежів виробникам електричної енергії ДП "Енергоринок" у 2007 році та І кварталі 2008 року:

По-перше,
у звітному періоді (1 січня 2007 року - 1 квітня 2008 року) було залучено кредитних коштів на загальну суму 3,8 млрд. гривень.

По-друге,
з 26 постачальниками за регульованим тарифом (із 35) укладені договори на основі нової примірної форми, (затверджена постановою НКРЕ від 11.05.2006 № 577), які містять механізми стимулювання постачальників до вирівнювання графіку платежів оптовому постачальнику за куповану електричну енергію.

Необхідно відмітити, що вже отримані позитивні результати, і як передбачено рішенням Ради ОРЕ від 24 жовтня 2007 року, з квітня 2008 року ДП "Енергоринок" вже не залучаються кредитні кошти.

ДП "Енергоринок" продовжить роботу щодо укладання договорів на основі примірної форми із всіма постачальниками у найближчий термін (травень 2008 року), а також прийме активну участь в роботах з удосконалення договорів з виробниками, постачальниками електричної енергії та ДП "НЕК "Укренерго".

Підприємством будуть продовжені роботи щодо удосконалення діючої Інструкції про порядок використання коштів оптового ринку електричної енергії України.

Враховуючи, що кінцевий термін створення АСКОЕ ОРЕ - 2008 рік, а стан її побудови вкрай незадовільний, ДП "Енергоринок" запропонувало Мінпаливенерго, НКРЕ та НАК "Енергетична компанія України" вимагати від суб'єктів ОРЕ необхідність обов'язкового внесення в інвестиційні програми окремої статті "витрати на побудову АСКОЕ" та просило проводити разом з ДП "Енергоринок" моніторинг термінів виконання робіт суб'єктами ОРЕ.

Вважаю, що прикладені зусилля виявились недостатніми, тому, що стан впровадження АСКОЕ суб'єктами ОРЕ у 2007 році та І кварталі 2008 року значно не покращився.

Першочерговими завданнями у 2008 році ДП "Енергоринок" є:

  • розробка основних нормативно-правових актів щодо створення АСКОЕ ОРЕ України;
  • побудова Мережі передачі даних та побудова Системи точного часу в ОРЕ;
  • розробка прикладного програмного забезпечення АСКОЕ Головного оператора;
  • використання найближчим часом в комерційних розрахунках даних АСКОЕ, що впроваджені в експлуатацію Операторами системи комерційного обліку електричної енергії (пілотний проект по Житомиробленерго, Кіровоградобленерго, Харківобленерго)

Крім перерахованих функції на виконання Закону України "Про забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу" ДП "Енергоринок" у 2007 році та I кварталі 2008 року продовжувало виконання функції Розрахункового центру.

Станом на 1 січня 2008 року в Реєстрі знаходяться 64 підприємства електроенергетичної галузі.

Реструктуризовано дебіторської заборгованості ДП "Енергоринок", яка виникла станом на 1 січня 2005 року та залишалась непогашеною на момент підписання договорів, на суму основного боргу 3,1 млрд. грн. та кредиторської заборгованості ДП "Енергоринок" на суму основного боргу майже 7,1 млрд. гривень.

Крім цього, підприємством укладено договори про реструктуризацію дебіторської заборгованості на загальних умовах на суму основного боргу 572 млн. грн., що становить близько 20% від заборгованості, яка виникла після 1 січня 2005 року.

На даний час в ДП "Енергоринок" продовжується укладання договорів про реструктуризацію заборгованості.

Найближчим часом очікується підписання договорів про реструктуризацію заборгованості на умовах Закону на загальну суму основного боргу - понад 600 млн. гривень.

Незважаючи на подовження дії зазначеного Закону України, залишаються невирішеними неврегульовані цим Законом питання, які не сприятимуть у повному обсязі досягненню його кінцевої мети - покращенню фінансово-економічного стану підприємств ПЕК:

Перше - відсутність активів для погашення залишку різниці між сумами дебіторської та кредиторської заборгованостей оптового постачальника електроенергії;

Друге - відсутність відповідних споживачів-дебіторів для покриття різниці між сумами дебіторської та кредиторської заборгованостей енергопостачальних компаній;

Третє - неможливість застосування нерівномірних графіків погашення заборгованості та термінів її погашення більше 10 років.

На даний час в ДП "Енергоринок" всі ці питання опрацьовані, підготовлений проект відповідних змін до Закону, який надано до Мінпаливенерго.

Будемо плекати надію на успішне узгодження винесених змін до Закону та прийняття іх Верховною Радою України.

Також, першочерговими завданнями у 2008 році для ДП "Енергоринок" будуть роботи з впровадження Концепції функціонування та розвитку оптового ринку електричної енергії України, а саме:

  • визначення функціональних обов'язків оператора ринку та оператора системи;
  • розробка поетапного плану переходу ДП "Енергоринок" від діючої моделі ринку до ринку двосторонніх договорів та балансуючого ринку;
  • спільна робота з консультантами над новими Правилами оптового ринку електричної енергії;
  • закупка відповідного програмного забезпечення та навчання персоналу роботі в нових умовах.

Підсумовуючи сказане, можна зробити висновки, що ДП "Енергоринок" у звітному періоді здійснювало всі заходи щодо успішного виконання функції, покладених на нього. Проте є проблемні питання, які проголошені частково. Ці проблеми потребують консолідації зусиль усіх членів ОРЕ для їх вирішення. Зокрема, вважаю за необхідне поновити роботу Ради ринку, яка за визначенням є органом управління ОРЕ та повинна повноцінно і відповідально виконувати свої повноваження згідно з ДЧОРЕ.

Для цього необхідно внести зміни до ДЧОРЕ, які унеможливлять обставини, що дозволяють зривати засідання Ради.

Таким чином, основними завданнями на 2008 рік ДП "Енергоринок" вважає для себе:

  • Подальше впровадження Концепції функціонування та розвитку оптового ринку електричної енергії;
  • Удосконалення ДЧОРЕ та додатків до нього з метою покращення функціонування існуючої моделі оптового ринку електричної енергії;
  • Забезпечення 100% розрахунків на ОРЕ та подальша робота щодо зменшення дебіторської та кредиторської заборгованості підприємства;
  • Подальше впровадження АСКОЕ Головного оператора;
  • Удосконалення договорів з виробниками, постачальниками електричної енергії та ДП "НЕК "Укренерго";
  • Подальше вдосконалення технічного та математичного забезпечення Розпорядника системи розрахунків, Розпорядника коштів і Головного оператора АСКОЕ ОРЕ.

    Сподіваюсь, що за допомогою спільних зусиль нам вдасться вирішити ці питання в 2008-ому та наступних роках.

    Дякую за увагу.